Istorijat

Od 1967. godine farmaceutski tehničari Srbije i Jugoslavije radili su u okviru Saveza zdravstvenih radnika Srbije kao sekcija pri Savezu zdravstvenih
radnika Srbije (SZR) i prvi predsednik bio je Mihajlo Perić.

1981. godine u Vrnjačkoj Banji Sekcija prerasta u Društvo farmaceutskih tehničara Srbije i bira Nadu Jardanu za predsednika.
Devedesete godine prolaze u intezivnom stručnom radu Društva uz ogromno zalaganje Nade Manojlović koja je zajedno sa ostalim kolegama ostvarila želju za samostalnim radom farmaceutskih tehničara.

28.06.2001. godine, na osnivačkoj skupštini održanoj na VMA, osniva se Udruženje farmaceutskih tehničara Srbije – UFTS “Sveti Sava”.

U međuvremenu, ovo udruženje stasava u jednu značajnu organizaciju, koja je svojim kursevima, seminarima i edukativnim materijalom,
postigla da se profil farmaceutskih tehnicara i njegova uloga u zajedničkom timu sa farmaceutima i lekarima sve više vrednuje i shodno značaju koji on ima u timu, da se podržava njegova kontinuirana edukacija.

Udruženje pomaže širenje informacija o svim stručnim i naučnim temama koje direktno ili indirektno imaju uticaj na rad ove zdravstvene struke.

Zahvaljujući kontinuirnim naporima Udruženja da kolege budu stalno obaveštavane o svim kretanjima, koja prate struku u ovom periodu tranzicije (seminari se odrzavaju dva puta godišnje), zainteresovanost farmaceutskih tehničara za učlanjenjem u ovo Udruzenje sve više raste, a kao rezultat toga je i porast broja članova Udruženja.
Do sada je učlanjeno oko 900 članova.

Oni potiču uglavnom iz svih regionalnih centara Srbije, zaposleni su u raznim privrednim i neprivrednim oblastima, od apoteka (državnih i privatnih), preko bolnica, klinika, laboratorija, veledrogerija do farmaceutske industrije.

X